Dagelijks binnenlopen bij het Juridisch Loket in Den Haag zal vanaf 11 mei 2015 niet meer zomaar mogelijk zijn. Het Juridisch Loket, zal haar balies namelijk gedeeltelijk gaan sluiten. Tot voor kort zouden de balies per 11 mei 2015 zelfs in hun geheel worden gesloten. Daar is het Juridisch Loket na een verzoek uit de Tweede Kamer en overleg met de Staatssecretaris op terug gekomen. Voortaan zullen er afhankelijk van de vestiging 1 of 2 keer per week inloopspreekuren (van twee uur) plaatsvinden.

Het inloopspreekuur van het Juridisch Loket zal bij de 10 grootste vestigingen zal vanaf 11 mei 2015 twee keer in de week plaatsvinden. De overige vestigingen zullen één keer in de week een inloopspreekuur van twee uur houden. Vanaf welke datum dat zal zijn, is thans nog onbekend. In het kader van de eerder aangekondigde algehele sluiting van de balies van het Juridisch Loket zijn de eerste 20 kleinere balies per 7 april 2015 immers reeds gesloten.

De inloopspreekuren die het Juridisch Loket nog zal houden, zijn enkel bedoeld voor kwetsbare rechtzoekenden, voor wie telefonisch contact door persoonlijke omstandigheden of uit kostenoverwegingen een te hoge drempel is. Het accent blijft aldus wel op telefonische dienstverlening liggen. De Staatssecretaris verklaarde daarover: “Daarbij blijft de recent ingevoerde werkwijze, waarin het zwaartepunt is verlegd naar telefonische dienstverlening en het zo nodig bezoeken van een vestiging op afspraak, in beginsel behouden.”.

De noodzaak van deze (uiteindelijk gedeeltelijke) sluiting zou zijn gelegen in het toenemende aantal klanten van het Juridisch Loket. De Algemeen Directeur van het Juridisch Loket, Jan Albert Waal, verklaart (destijds nog over de algehele sluiting) in een e-mail aan de relaties van het Juridisch Loket, waaronder Beelaard Breetveld Advocaten: “De wachtrijen aan de telefoon en aan de balie liepen op, terwijl het Juridisch Loket met minder personeel het werk moest doen. We moeten de middelen slim inzetten om toch zo veel mogelijk mensen te helpen.”. In de toekomst dient u bij een juridisch probleem dus te bellen met het Juridisch Loket op 0900-8020 (€ 0,25 p/m).

Iedere werkdag is er op ons kantoor een gratis inloopspreekuur van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. In een gesprek van ongeveer 20 minuten proberen wij de cliënten op weg te helpen met hun juridische vragen/geschillen. Indien verdere rechtsbijstand nodig en gewenst is, bespreken wij de mogelijkheden. Tevens wordt bezien of cliënt aanspraak kan maken op gefinancierde rechtsbijstand.