Maandag 24 september 2018 kwamen zeer verontrustende berichten naar buiten over het verstrekken van toevoegingen aan min- en onvermogenden. Minister Dekker zou van plan zijn het stelsel van de gefinancierde rechtsbijstand de nek om te draaien en alleen nog toevoegingen mogelijk te maken voor straf- en asielzaken. De plannen van de minister hebben wij nog niet op schrift gezien, maar indien hiervan ook maar een spat waar is, toont minister Dekker aan niet te weten of niet willen te begrijpen waar het om gaat in de gefinancierde rechtsbijstand.

De minister toont zich doof voor de uit alle hoeken van de samenleving steeds groter wordende roep om een halt toe te roepen aan de bezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand en om meer geld vrij te maken voor een rechtvaardige beloning. In plaats van de toegang tot het recht te waarborgen, wenst de minister kennelijk het stelsel af te breken. STOP DEZE AFBRAAK!

Wij willen niet terug naar de jaren `70, waarin sprake was van een leemte in de rechtshulp. Iedereen heeft recht op bijstand van een advocaat, ook als men een advocaat niet kan betalen. Dit is een fundamenteel recht, waaraan niet getornd dient te worden!

Zie ook dit artikel van het Advocatenblad.